lördag 26 oktober 2013

Wienerbröd.

Är ytterst tacksam för att JAG inte är en av deltagarna i Hela Sverige bakar. Birgitta och Johan skulle ha dömt ut mina wienerbröd totalt... Och jodå, jag gav mej på veckans utmaning, att baka wienerbröd. Det har jag aldrig gjort förut och ärligt talat så kommer jag nog inte göra det igen.
Hursomhelst följde även jag Birgitta Rasmussons recept men jag halverade detta recept, tack och lov... det var måttligt skojigt att kavla, vila deg i kyl, kavla lite till, vila deg, kavla osv....
Dessutom var jag dum som försökte mej på att göra Wieneråttor, hade nog varit enklare med de som man skulle göra enligt receptet.

ca 30 st

50 g jäst
2,5 dl kall mjölk
1 st ägg
0,5 tsk salt
2 msk socker
8 dl vetemjöl
300 g smör

Fyllning:
1 sats vaniljkräm

Garnering:
ägg till pensling
1 dl florsocker
1 msk vatten

1. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen är upplöst. Blanda i ägget, saltet, sockret och det mesta av mjölet. Spar resten till utbakningen. Arbeta samman degen snabbt. Låt den vila i kylskåp 10 minuter.
2. Ta fram smöret ur kylskåpet och skär det i 9 skivor. Lägg dem på ett smörgåspapper i rumstemperatur. Kavla ut degen på lätt mjölad arbetsbänk till en platta, 30x40 cm.. Lägg smöret på den ena deg halvan, 2-3 cm innanför deg kanten. Vik upp kanterna över smöret. Täck därefter med den fria deg halvan. Nyp samman kanterna.
3. Mjöla arbetsbänken lätt. Vrid degen 1/4 varv. Den stängda delen ska vara vänd mot den som kavlar. Kavla ut degen försiktigt. Degen får inte spricka. Vik degen i 3 delar, Vrid den 1/4 varv. Kavla ut degen drygt 1 cm tjock. Den stängda delen ska vara vänd mot den som kavlar. Vik i 3 delar. Låt vila i kylskåp 10-15 minuter.
4. Upprepa kavling och vikning ytterligare en gång. Kavla ut degen på nytt drygt 1 cm tjock. Dela den mitt itu. Linda in delarna i plastfolie. Låt dem ligga i kylskåpet 15 minuter. Låt den ena halvan ligga kvar i kylskåpet medan den andra bakas ut till önskade wienerbröd.
5. Kavla ut en deghalva i taget till en fyrkantig platta, 36x36 cm. Skär dem i 9x9 cm bitar. Lägg en klick vaniljkräm mitt på bitarna. Vik upp hörnen mot mitten. Tryck till ordentligt.
6. Lägg bröden på bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa täckta ca 1 timme. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 250 grader mitt i ugnen, 7-10 minuter. Låt wienerbröden kallna. Bred sockerglasyr över.

 
Men även om de blev för små och omåttligt fula så var de åtminstone förfärligt GODA!  :-)

2 kommentarer:

  1. Jag är imponerad av att du gav dig på denna utmaning, ser riktigt smarriga ut för övrigt, men jag tycker nog det är ett fasligt kavlande och bestyr för att få till några wienerbröd, nöjer mig därför idag med att baka "vanligt sötebröd" i form av kanelbullar till kommande kalas.

    Ha det gott!

    Ha det gott

    SvaraRadera
  2. Storleken har väl ingen betydelse (säjs det), huvudsaken att de är goda! Och är de små så får man ju äta fler :-)

    SvaraRadera