onsdag 5 februari 2014

Semlor.

Jag tycker att Fettisdagen är på tok för sent i år, 4 mars! Herregud, jag åt årets första semla i början av januari!
Jag bakade egna Semlor för första gången för ett par år sen och de blev riktigt smarriga. Annars går köpesemlor ner preciiis lika bra!
Det här receptet är ur tidningen Hembakat.

16 st mellanstora semlor.

75 g smält smör
2½ dl mjölk
25 g färsk jäst
1 ägg
1 krm salt
3/4 dl strösocker
½ msk malen kardemumma
1½ tsk bakpulver
7-8 dl vetemjöl
vispat ägg till pensling

Smält smöret och häll i 2 dl mjölk, låt bli fingervarmt.
Blanda alla torra ingredienser, spar ett par dl av mjölet och ha i efter hand senare.
Lös upp jästen i det sista av mjölken, ha i ägget och arbeta sen ihop allt till en smidig deg. Låt jäsa drygt 30 minuter.
Dela degen i 16 delar, eller fler eller färre beroende på vilken storlek du vill ha på semlorna. Rulla till runda bollar och lägg på plåt, låt jäsa ca 30 minuter till.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader 8-10 minuter.
Låt svalna under bakduk.

Skär bort ett lock från bullen och gröp ur lite innehåll, hur mycket beror på hur mycket fyllning du vill ha i.

Mosa ihop lite av den urgröpta bullen med mandelmassa och grädde (jag måttade på en höft eftersom jag inte gjorde så många på en gång) till en slät smet som är nånstans mellan fast och lös :-)

Fyll bullarna och täck med valfri mängd vispad grädde, lägg på locket och pudra över florsocker.

2 kommentarer:

  1. Jag tänkte allt att jag skulle vänta till den 4 mars med att äta semla, men den planen sprack idag på jobbet när det bjöds på semmeltårta. Men jag ska inte låtsas vara ledsen för det, för det smakade himla gott :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Semlor ÄR gott! alldeles FÖR gott faktiskt! :-)

      Radera