söndag 12 oktober 2014

Klassiska kanelbullar

Mer bullar till folket!
Ja, iallafall en sån här grå och regnig höstdag. Jag har roat mej med att baka lite kanelbullar på morgonkvisten, riktiga "mammabullar" som ena sonen säjer. Dvs helt vanliga kanelsnurror, och de måste vara snurrade på det här viset. Inget fusk med att rulla och skära alltså  :-)

35 bullar

50 g färsk jäst
5 dl kall mjölk
150 g smält margarin
2 tsk malen kardemumma
½ tsk salt
1½ dl strösocker
ca 14 dl vetemjöl

Fyllning
75 g mjukt smör
3/4 dl strösocker
1½ msk kanel

Lös upp jästen i 3 dl av mjölken. Smält margarinet, dra av kastrullen från plattan och ha i de resterande 2 dl mjölk i det varma margarinet. Blir perfekt temperatur.
Blanda salt, strösocker och kardemumma och arbeta ihop degen samtidigt som du har i sockerblandning, det smälta margarinet och mjölet. Arbeta in mjölet lite i taget för det är inte alls säkert du behöver ha alla 14 dl. Olika mjölsorter kan reagera olika och du vill inte ha en tung, kompakt deg när du ska baka goda bullar, tro mej. Degen ska vara smidig, inte kladdig och inte hård.
Sen låter du degen jäsa ordentligt, ca 45 minuter.
Knåda degen lite lätt och kavla sen ut till en stor platta ca 60 x 30 cm. Bred på ett lager med mjukt smör över hela degen, strö sen strösocker och kanel över nedre delen av degen. (Du kan även blanda ihop smör, kanel och socker til en smet och bre på degen) Vik över den övre delen av degen.
Skär ca 2 cm tjocka remsor och tvinna dessa och fös ihop till en knut. Lägg i bullform eller inte, det är en smaksak.
Jäs ytterligare en stund , ca 20-30 minuter medans ugnen blir varm.
Grädda i 250 i 8-10 minuter.

Bullfest!

Jag använde bullformar idag då jag tyckte att just dessa från Dollarstore passade så bra...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar