lördag 22 november 2014

Kavring i långpanna.

Detta bröd är försvinnande gott och urenkelt att göra. Ingen kan misslyckas! Det blir en stor långpanna av detta recept men vill du göra mindre mängd bröd så halverar du bara receptet och använder mindre form, ca 30 x 25 cm.

1½ l filmjölk
5 dl sirap
2 tsk bakpulver
6 tsk bikarbonat
4 msk brödkrydda (1 liten påse a' 16 g)
1½ tsk salt
1,8 kg rågsikt

Använd en rejäl hushållsassistent till den här smeten. Att dra ihop den för hand är nästintill omöjligt, tro mej.
Blanda filmjölken med allt utom rågsikten. Låt den gå i sist, lite åt gången. Smeten SKA bli så kladdig och klistrig så du inte ens tror att det kan bli bröd av det.

Ingen jäsning behövs.

Smörj en långpanna och fördela ut degen, ta lite vetemjöl på händerna så går det lättare. Grädda sen i nedre delen av ugnen i 100 grader en timme. Höj sen temperaturen till 150 grader och grädda ytterligare en timme. Slå av värmen och låt stå i 15 minuter på eftervärme.
Låt svalna under bakduk.

Dela i lagom stora bitar för frysen och njut av nybakt bröd!

Jag halverade receptet idag och skar brödet i 4 såna här delar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar