onsdag 31 december 2014

Glöhoppor.

Såhär på årets sista dag fick jag för mej att baka Glöhoppor till frukost. Min mamma gjorde ofta såna när jag var liten och det var nog lika länge sen jag åt såna sist. Än mindre bakade då...
Så med mammas gamla nötta recept framför mej så blev det idag en halv sats av dessa. Lika bra det, annars hade jag nog ätit ihjäl mej på Glöhoppa.

20 st
5 dl filmjölk
1 ½ dl brödsirap eller mörk sirap
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
13 dl rågsikt
2 msk brödkrydda

vetemjöl till utbakning

Blanda först filmjölk och sirap i en bunke. Blanda alla torra ingredienser ordentligt i en annan och rör sen ned i filmjölksblandningen. Den du får kommer att bli kletig och bråkig men häv ut den på bakbordet och dela den i 20 jämnstora degklumpar.
Använd sen vetemjöl för att forma runda bullar som du plattar ut med mjölade fingrar. Kavla om du vill men degen fastnar mest på kaveln... När du fått en tunn platta så drar du några tag med kruskaveln över. Använd mer vetemjöl om du behöver för att de inte ska fastna på bänken. Och de behöver inte bli perfekta, det ska väl synas att de är hembakta  :-)
Grädda i torr gjutjärnspanna 2 min på varje sida på medelvärme. (Min spis är graderad 1-12 och jag gräddade på 7)

Låt svalna något och avnjut en nybakt hoppa med smör på. Underbart!

fredag 26 december 2014

Lingonsnittar

Såhär i slutklämmen av julen så kan man ju behöva nån söt liten kaka... eller kanske inte ;-) Hursomhelst så är detta en kaka med lätt julig smak av kanel och lingon.

40-50 st (beror på hur stora du vill ha dom)

4 1/2 dl vetemjöl
3/4 dl socker
1 tsk kanel
200 g smör eller margarin
3/4 dl lingonsylt

Glasyr
1 dl florsocker
2 tsk vatten


Hacka ihop mjöl, socker, kanel och smör till en deg. Dela degen i mindre bitar och rulla ut till rullar, tjocklek? tja...som tummen.
Lägg längderna på bakplåtspappersklädda plåtar och tryck en fördjupning mitt i. Klicka lingonsylt i fördjupningen. Grädda i 15-20 minuter i 175 grader (min ugn kräver 20 min)

Låt längderna svalna ett par minuter och rör under tiden ihop florsocker och vatten som du sen ringlar lite över sylten. Skär i sneda bitar.

fredag 19 december 2014

Mintchokladkola.

Den här kolan är enkel att göra och du kan skippa pepparmintsaromen om du vill, då får du en lika god chokladkola.
Ger ca 100 mindre kolor

100 g smör
2 dl grädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao

1½-2 tsk pepparmintsarom

Smält smöret i en teflonkastrull och rör ner alla ingredienser utom pepparmintsaromen. Koka på medelvärme, rör om med jämna mellanrum. Använd med fördel en digitaltermometer som du låter ligga strax under ytan av kolan när den kokar, ej mot kastrullbotten! När termometern visar 125 grader är kolan klar. Du kan också göra kulprovet för att se kolans konsistens. Koktid 15-20 min. När kolan är klar rör du ner smaksättningen, häll sen ut kolan på smörad eller pappersklädd plåt, jag använde en form på 25 x 30 cm till min kola. Ställ i kylen eller på balkongen för att svalna. Jag skårar sen min kola med vass kniv innan den stelnat alltför mycket och ställer sen svalt igen. Detta för att lättare få fina bitar sen.
Linda in i smörpapper och förvara svalt. Och...akta tänderna!  ;-)


söndag 14 december 2014

Saffransmuffins.

Dessa saffransmuffins med vit choklad får bli vårt 3:e advents fika. Mycket goda!

ca 15 st

150 g mjukt smör
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 pkt saffran (0,5 g) eller 1 msk saffransarom
1/2 dl grädde

ev vit choklad

Dekoration
florsocker
ev strössel

Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget och rör kraftigt mellan varje.

Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Blanda saffran/saffransarom och grädde i en annan skål. Rör ner mjölblandning och saffransgrädde i äggsmeten. Rör till en jämn smet.

Fyll muffinsformarna till 2/3 med smet. Strö ev på lite grovhackad vit choklad. Jag gjorde både med och utan choklad idag.

Grädda muffinsen mitt i ugnen ca 15 min i 225 grader. Låt dem svalna under bakduk.

Pudra florsocker över vid servering.

söndag 7 december 2014

Saffransflätor.

Första saffransbrödet för den här julen fick bli fina flätor med god fyllning.

4 flätor 
50 g färsk jäst för söta degar
5 dl mjölk
100 g smält smör
250 g kesella 10%
1 g saffran (dvs 2 påsar)
2 dl strösocker
½ tsk salt
16 dl vetemjöl - tillsätt lite i taget

Fyllning
150 g mjukt smör
100 g mandelmassa
2 msk vaniljsocker
ca 100 g russin

Garnering
2 ägg
flagad mandel eller pärlsocker

Lös jästen i 2 dl av mjölken. Smält smöret och häll i resterande mjölk och låt bli ljummet i kastrullen (max 37 grader). Mortla under tiden saffranet med 1 msk av strösockret och ha sen i det i smör och mjölkblandningen.
Arbeta ihop degen och ha i alla ingredienser lite i taget. Den ska bli smidig och släppa bunken men inte torr.
Lägg över plastfolie och en handduk över bunken, låt jäsa ca 45 minuter.
Mosa under tiden ihop mjukt smör med mandelmassa och blanda i vaniljsocker. Låt stå i rumsvärme så det håller sej mjukt.
Knåda sen degen lite för hand och dela den i 4 jämnstora bitar. Kavla en i taget till en rektangel.
Bred ut fyllning i mitten av rektangeln, strö över lite russin och skär sen sneda, nedåtgående remsor på sidan om fyllningen. Fläta sen ihop till flätor. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö över flagad mandel eller pärlsocker.
Grädda i nedre delen av ugnen 225 grader i 15-20 minuter.

Försvinnande gott!