lördag 28 november 2015

Havrekakor med russin.

Dessa små godingar bjöds på av min arbetskamrat häromveckan. Och såklart tiggde jag till mej receptet och även de blev bakade nu på morgonkvisten.

ca 30 kakor

200 g mjukt smör
1½ dl strösocker
3 dl havregryn
1½ dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
ca 75 g russin

Rör ihop socker och smör.
Blanda alla torra ingredienser och knåda ihop med smöret och sockret. Forma till runda bollar och lägg på pappersklädd plåt.
Grädda i 150 grader 18-20 minuter.

försvinnande goda!

lördag 21 november 2015

Saffranssmörbullar.

Årets första saffransbröd! och jag valde att baka efter ett recept från Tidningen Hembakat, med lite modifikation. Det blev underbart goda bullar MEN receptet är enligt mej avsett för ca 40 normalstora bullar. Dessa 30 blir väldigt stora och det går inte att ha vanliga bullformar till dom. Så nästa gång jag bakar som blir det 40 bullar i normalstora formar.

30 stora bullar

Gör fyllningen först;
150 g rumsvarmt smör
1 ½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Mosa ihop med gaffel till en slät smet och klicka ut till 30 små bollar på plåt som du sen ställer i frysen 1 timme.

Degen;
½ g saffran
50 g jäst
3 dl ljummen mjölk
1 ½ dl strösocker
½ tsk malen kardemumma
1 krm salt
3 ägg
225 g halvsmält smör (kör några sekunder i micron)
ca 12 dl vetemjöl

Dekorering
1 ägg
pärlsocker

Lös upp jästen i hälften av mjölken. Mortla saffranet med ca 1 msk av strösockret och häll sen det i resterande mjölk i en liten kopp bredvid. Saffranets färg löser sej på bästa vis så, tycker jag.
Blanda sen ner hälften av mjölet, strösocker, kardemumma och samt i jästblandningen. Arbeta ihop degen och ha under tiden ner ägg och smör samt saffransblandningen. Ha i mer mjöl allt eftersom. Degen ska bli smidig och släppa bunkens kanter men inte för fast.
Täck bunken med plastfolie och en handduk, låt jäsa ca 45 minuter. 

När degen jäst till närapå dubbel storlek så knådar du den på bakbord och delar i 30 bitar som du formar till släta bullar.
Lägg bullarna i bullformar modell större (mina är från IKEA). Gör en fördjupning i varje bulle och tryck ner en bit fryst smörkräm i varje. Låt jäsa ytterligare 25 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 250 grader 8 minuter.

torsdag 19 november 2015

Nytt till gammalt...

Ja... ni som varit här förut vet ju min svaghet för dessa 70 tals burkar a la Erik Kold. Och jag måste ju erkänna att det har blivit några stycken sen sist....
Så pass många att jag var tvungen att köpa ny hylla att ha dem i. Ögonfröjden måste ju synas!

Nu har jag också hittat användningsområde till burkarna. För jag vill absolut inte fylla dem med kakor, kaffe och annat i ett mörkt skafferi. Nä...de fick bli hem åt alla mina femtioelva bull och kakformar
...plötsligt fick jag två stora kökslådor tomma istället  ;-)

tisdag 17 november 2015

Årets första tomtegröt!

Om ett par helger är det första advent och vad passar bättre att tjuvstarta med än lite god tomtegröt?
Ända sen jag första gången provade att koka min gröt i ugn så har jag aldrig gjort på annat sätt. SÅ himla praktiskt!!
Recept HÄR

Har du ännu inte testat detta smarta sätt att koka gröt på så gör det!

lördag 14 november 2015

Kladdkaka med marshmallowtopping .

Vi firar helg och det gör man allra bäst med något gott till fikat såklart. Kladdkaka var önskemålet och jag pimpade den med lite extra topping idag. Topping av mjölkchoklad och minimarshmallows.

10-12 bitar

3 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
6 msk kakao
2,5 dl vetemjöl
175 gram smält smör

Smält smöret och låt svalna. Rör ihop ägg och socker. Blanda vaniljsocker, kakao, mjöl och rör ner i äggsmeten tillsammans med det smälta smöret. Bred ut springform (form med löstagbara kanter) ca 24 cm och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter i 175 grader.

Låt svalna en stund.

Topping
200 g Marabou mjölkchoklad
½ dl vispgrädde
ca 50 g minimarshmallows

Smält chokladen i vattenbad och rör ner grädden så du får en slät och fin chokladsmet. Bred ut över kladdkakan (ha kanten kvar på formen!) och strö över minimarshmallows.
Låt svalna av och ställ sen gärna i kyl ett par timmar så toppingen stelnar till lite.
Servera som den är eller med vispad grädde.