Årets första saffransbröd! och jag valde att baka efter ett recept från
Tidningen Hembakat, med lite modifikation. Det blev underbart goda bullar MEN receptet är enligt mej avsett för ca 40 normalstora bullar. Dessa 30 blir väldigt stora och det går inte att ha vanliga bullformar till dom. Så nästa gång jag bakar som blir det 40 bullar i normalstora formar.
30
stora bullar
Gör fyllningen först;
150 g rumsvarmt smör
1 ½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker
Mosa ihop med gaffel till en slät smet och klicka ut till 30 små bollar på plåt som du sen ställer i frysen 1 timme.
Degen;
½ g saffran
50 g jäst
3 dl ljummen mjölk
1 ½ dl strösocker
½ tsk malen kardemumma
1 krm salt
3 ägg
225 g halvsmält smör (kör några sekunder i micron)
ca 12 dl vetemjöl
Dekorering
1 ägg
pärlsocker
Lös upp jästen i hälften av mjölken. Mortla saffranet med ca 1 msk av strösockret och häll sen det i resterande mjölk i en liten kopp bredvid. Saffranets färg löser sej på bästa vis så, tycker jag.
Blanda sen ner hälften av mjölet, strösocker, kardemumma och samt i jästblandningen. Arbeta ihop degen och ha under tiden ner ägg och smör samt saffransblandningen. Ha i mer mjöl allt eftersom. Degen ska bli smidig och släppa bunkens kanter men inte för fast.
Täck bunken med plastfolie och en handduk, låt jäsa ca 45 minuter.
När degen jäst till närapå dubbel storlek så knådar du den på bakbord och delar i 30 bitar som du formar till släta bullar.
Lägg bullarna i bullformar modell större (mina är från IKEA). Gör en fördjupning i varje bulle och tryck ner en bit fryst smörkräm i varje. Låt jäsa ytterligare 25 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 250 grader 8 minuter.