torsdag 7 juli 2016

Vanilj och blåbärsflätor.

Det blev inte bara småkakor denna semestertorsdag, det blev även några flätade vetelängder fyllda med vanilj och blåbär. Helt underbart goda!

4 längder
50 g färsk jäst
5 dl mjölk
150 gram smör
1 ägg
1 tsk salt
1 dl socker
2 tsk malen kardemumma
13-15 dl vetemjöl 

Fyllning:
200 g mjukt smör
1 dl florsocker
1 dl marsanpulver (viktigt att det är kokvarianten)

2 dl blåbärssylt

Smula jästen och lös den i hälften av mjölken.
Smält smöret i en kastrull och häll över resterande mjölk. Låt svalna till 37 grader.
Tillsätt socker, salt, ägg och kardemumma. Tillsätt vetemjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i ca 45 minuter.  
Kan här tipsa om att täcka degbunken med plastfolie, det förbättrar jäsningen rejält.

Mosa ihop marsanpulver, florsocker och smör till fyllningen.

Dela degen i fyra delar. Kavla ut till rektangulära plattor ca 35 x 20 cm.

Bred på vaniljfyllning i mitten av plattan (eller bred ut den mer) och blåbärssylten ovanpå, ca ½ dl sylt på varje platta.
Skär sneda breda remsor nedåt på sidorna om fyllningen. Fläta ihop remsorna med varandra. Bildbeskrivning nedan.


Jäs ytterligare 20-30 minuter medans ugnen blir varm.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker (eller flagad mandel).
Grädda ca 15 minuter i 225 grader, på den nedre delen av mittenfalsen i ugnen.



Tips! baka även mina Kanellängder och Saffransflätor.

1 kommentar: