lördag 27 augusti 2016

Kanel och vaniljsnurror

Bullbak stod på dagens "to do" lista då frysen gapar tom. Det blev i grunden mina kanelbullar men med både kanel och äkta vaniljsmak i fyllningen då jag ville använda min vaniljstång som jag haft ett tag i skafferiet.
Måste säja att de blev sååå goda!


35-40 bullar

50 g färsk jäst
5 dl kall mjölk
150 g smält smör
2 tsk nystötta kardemummakärnor
½ tsk salt
1½ dl strösocker
ca 14 dl vetemjöl - jag använde detta idag som jag fick i min första smakbox.

Smält margarinet, dra av kastrullen från plattan.
Lös upp jästen i 2 dl av mjölken. Ha i de resterande 3 dl mjölk i det varma margarinet. Blir lagom temperatur.
Blanda salt, strösocker, stött kardemumma och hälften av vetemjölet. Blanda ner i jästblandningen ihop med det ljumna smöret och mjölken. Tillsätt mjölet lite åt gången, det är inte alls säkert du behöver ha alla 14 dl. Olika mjölsorter kan reagera olika och du vill inte ha en tung, kompakt deg när du ska baka goda bullar, tro mej. Degen ska vara smidig, inte kladdig och inte hård.
Sen låter du degen jäsa ordentligt, ca 45 minuter. Helst ska bunken vara övertäckt av plastfolie samt handduk om du inte har jäslock till din assistent.

Under tiden degen jäser så gör du fyllningen.

150 g rumstempererat smör
3 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
"skrapet" ur 1 vaniljstång
- mosa ihop detta till en slät smet.

3 tsk kanelpulver - går utmärkt med vanlig kanel också såklart

Stjälp ut degen och knåda degen lite lätt och kavla sen ut till en stor platta ca 65 x 45 cm.
Bred på blandningen av smör, vaniljstång, vaniljsocker och strösocker över hela degplattan. Vill du så kan du såklart även blanda ner kanelen i smöret också men jag föredrar att pudra över den och det gör jag då över nedre delen av plattan.
Vik sedan ned den övre delen av degen så du nu har en dubbelvikt degplatta.
Skär ca 1½ cm breda remsor som du snurrar till en knut och lägger i bullformar. Låt jäsa under handduk ca 30 min.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i 250 grader 8 - 10 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar