söndag 18 december 2016

Julens MÅSTEN!

Det finns vissa saker som jag bara MÅSTE få göra till julen, det blir liksom inte jul annars!
Så jag tänkte ge er några recept på julens godsaker som man enligt mej inte får missa!

Det jag börjar med tidigast är julgröten. Den kan man ju i och för sig äta året om. Och ända sen jag började koka den i ugn istället för på spisen så blir det både enklare och godare!

Av risgrynsgröten gör jag även Ris a la malta som alltid intas till Kalle Anka :-) Inser nu att det har jag intet recept på härinne, skäms på mej! Men vispad grädde blandat med kall risgrynsgröt och så lite finskuren apelsin nedblandad. Mums!

När det gäller julgodis så gör jag alltid Rocky Road. Och man kan variera den hursomhelst, ha i klippta skumtomtar istället för marshmallows, byta ut dumle mot annan choklad, jordnötterna kan ersättas med pistagenötter o.s.v. Ha i det du du gillar och häll smält choklad över så blir det GOTT!
Häll ut på plåt och skär i bitar eller klicka ut i små formar, jag döpte då mina till Christmas rocks


Och ischokladen får man heller inte glömma, det vore som att glömma Kalle Anka på julafton.
Även den kan du variera. Ljus, mörk eller vit. Den mörka blir vansinnigt god om man smaksätter den med mintarom eller varför inte använda choklad med Daimsmak
Den vita chokladen blir överraskande god om du använder Kung Markattas riktiga kokosolja istället för det vita cocosfettet, då smakar den kokos. Helt ljuvlig!


Matmässigt så är det Jansson som har en obligatorisk plats på julbordet. Ingen Jansson - ingen jul.


Och ett bröd som smakar extra gott runt jul är hembakad kavring som man gör enkelt i långpanna. Jag bakade en halv sats nu ikväll så vi har till julen.

Och så får vi ju heller inte missa saffransbrödet. De vansinnigt goda saffransbullarna efter Roy Fares recept är årets höjdare och mina egna Saffransflätor går inte heller av för hackor...


3 kommentarer:

  1. Hej!
    Jag har ungefär samma måsten som du! Jag kan inte äta nötter, så i min Rocky Road har jag rostade saltade solroskärnor. Och jag gör den på hälften mörk hälften mjölkchoklad. Lakritskola-fudge på turkisk peppar är ett annat måste.
    Och gröten har jag också gjort i ugn. Fast denna jul gör jag nog inte det, den blir nämligen brun. Gulbrun liksom. Varför??? Den bränns ju inte? Testade ändå sist att göra i glasform istället. Men nej då, samma sak. Brun gröt.

    SvaraRadera
  2. Ja det låter märkligt med gulbrun gröt. Den här blir vit o fin. Har du russin i? Såna kan "färga av" sej vet jag.

    SvaraRadera
  3. Nej, har inga russin i!
    Även om gröten smakar bra ändå så är det inte kul. Ska låta gröten svälla på spisen på svag värme denna gång. Gör nog ingen förrän julafton.

    SvaraRadera