söndag 17 december 2017

Köttbullar i Crock-Pot.

Köttbullar vill väl de flesta ha på julbordet och varför inte testa att göra dem i "pottan" om du har en sådan?! Inget stekos, inget onödigt fett, kräver ytterst lite tillsyn.
Jag har tänkt på det länge och idag blev det av. Var mest orolig för att de skulle falla sönder och bara bli en enda sörja i botten men de blev över förväntan!
Den kräsne finsmakaren i familjen tog två portioner, DET är gott betyg. Allätaren sa att "dom smakar ju som vanliga köttbullar" och jag tyckte att de var helt okej. Ska experimentera mer med smaksättningen nästa gång bara.

ca 40 köttbullar.

1 ägg
½ dl ströbröd
1 dl mjölk
1½ tsk salt
2 krm malen svartpeppar
1 msk lökpulver
1 msk oxfond (kalvfond går lika bra)
800 g nötfärs

Blanda ägg, mjölk och kryddor, låt svälla ihop. Blanda ner färsen till en smet.
Rulla köttbullar och fördela i din Croc-Pot, inte för tätt utan som på bilden. Jag fick 2 lager.
Ingen extra vätska utan lägg bara på locket och starta pottan. Kör på låg effekt i till att börja med 2½ timme. Då lyfte jag locket första gången och penslade på en blandning av;

1½ msk oxfond
2 krm colloritsoya

detta för att få färg på köttbullarna. Petade också försiktigt isär de som fastnat i varann så att alla blev lite färgade.
På med locket igen och så körde jag 45 minuter till. Under den tiden kokade jag potatis så att allt var klart samtidigt.
Lyfte ur köttbullarna och silade av skyn i en kastrull som jag sen tillsatt 2 dl grädde i samt lite maizenaredning. Smaka av med salt. Perfekt sås!
Under tiden så åkte köttbullarna tillbaka på varmhållning i pottan och sen va maten klar!
Här är skyn kvar men annars klara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar