söndag 27 oktober 2024

Min receptskatt.

Ni som följt min blogg några år vet att jag visat Er min mammas gamla receptpärmar tidigare. Den översta pärmen fick hon som gåva på ett ställe där hon arbetade som ung, 1964. De första sidorna är recept skrivna i fin handstil från den hon fick pärmen av och längre fram i pärmen hittar man recept som mamma själv har skrivit.

Fick man ett bra recept av grannen Gunnel så fick receptet helt enkelt heta 'Gunnels bullar', likaså om Asta på vävstugan delade med sig av sitt bästa recept på limpor. Astas limpor, såklart.

För att inte tala om alla gamla klipp från veckotidningar 🙂

Dessa pärmar är verkligen två receptskatter och visst är det lite sorgligt att de handskrivna recepten håller på att dö ut med alla våra digitala verktyg.

Jag hade en tanke om att göra varsin Receptbok till mina söner tills de flyttade hemifrån. Men som min yngsta son sa, de finns ju på din blogg allihop!

Misstänker starkt att ingen får njuta av MIN "fantastiska" handstil om sisådär 50 år men jag har ändå alltid haft för avsikt att skriva ner mina allra bästa recept i en liten fin bok. Kan vara därför jag har flera stycken och de på sista bilden är heeelt tomma 🫣😄

Hur gör Ni?





fredag 25 oktober 2024

Kanelbullesockerkaka.

Hade tänkt baka kanelbullar idag men med pågående förkylning kändes det fräschare att låta bli 🤧 MEN en liten sockerkaka rörde jag ihop, med smak av kanel och kardemumma. Same, same but different...

Har bakat sån här kaka förut men då med enbart socker och kanel i kryddblandningen, nu hade jag även i lite kardemumma och farinsocker och det blev verkligen GOTT! 

KANELBULLESOCKERKAKA.

Smet:
100 g smör
1 dl mjölk

2 dl strösocker
3 ägg

1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl

Kryddblandning
1 tsk kardemumma
2 tsk kanel
0,25 dl brunt farinsocker
0,5 dl strösocker

Blanda kryddorna till kryddblandningen i en liten skål och ställ åt sidan.
Smält smöret och blanda med mjölken, ställ att svalna.
Vispa ägg och strösocker lite lagom fluffigt.
Blanda salt, bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl och vispa ner i äggsmeten.
Ha sist i smörblandningen och rör till en jämn smet.

Smörj och bröa en sockerkaksform (1½ l).
Ha i hälften av sockerkakssmeten, strö över hälften av kryddblandningen. På med resten av smeten och sen det sista av kryddorna. Dutta gärna in kryddorna lite i smeten.

Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 30-40 minuter, beror på form och ugn.

Vackrare kaka har jag skådat men smaken va det inga fel på 😋