4 flätor
50 g färsk jäst för söta degar
5 dl mjölk
100 g smält smör
250 g kesella 10%
1 g saffran (dvs 2 påsar)
2 dl strösocker
½ tsk salt
16 dl vetemjöl - tillsätt lite i taget
Fyllning
150 g mjukt smör
100 g mandelmassa
2 msk vaniljsocker
ca 100 g russin
Garnering
2 ägg
flagad mandel eller pärlsocker
Lös jästen i 2 dl av mjölken. Smält smöret och häll i resterande mjölk och låt bli ljummet i kastrullen (max 37 grader). Mortla under tiden saffranet med 1 msk av strösockret och ha sen i det i smör och mjölkblandningen.
Arbeta ihop degen och ha i alla ingredienser lite i taget. Den ska bli smidig och släppa bunken men inte torr.
Lägg över plastfolie och en handduk över bunken, låt jäsa ca 45 minuter.
Mosa under tiden ihop mjukt smör med mandelmassa och blanda i vaniljsocker. Låt stå i rumsvärme så det håller sej mjukt.
Knåda sen degen lite för hand och dela den i 4 jämnstora bitar. Kavla en i taget till en rektangel.
Bred ut fyllning i mitten av rektangeln, strö över lite russin och skär sen sneda, nedåtgående remsor på sidan om fyllningen. Fläta sen ihop till flätor. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö över flagad mandel eller pärlsocker.
Grädda i nedre delen av ugnen 225 grader i 15-20 minuter.
Försvinnande gott!
Mums! Det goda saffransbrödet jag och min familj ätit! Definitivt inte sista gången jag gör detta reccept. / Emma
SvaraRaderaHärligt! ☺
Radera