lördag 22 juni 2013

Janssons Frestelse.

Vi firade midsommar med mina föräldrar och syster idag, på midsommardagen.
Min paradrätt vid dessa storhelger är alltid Jansson, det passar både till jul, midsommar och påsk. Och MIN Janssons är den absolut godaste, faktiskt. För visst får man väl skryta lite ibland? ;-)

Hemligheten bakom mitt recept är mycket grädde såklart. Och längre tid i ugnen på lägre ugnstemperatur, då blir den krämig och fin.
Och jag använder mej alltid av ansjoviskryddade sillfiléer istället för äkta ansjovis. Samma smak till halva priset, typ.

Såhär gör jag min, och det är en stor glasform jag använder. Räcker gott och väl till 6-8 personer.

2 kg potatis
drygt ½ stor burk med Ansjoviskryddade sillfiléer (burken innehåller 500 g)
ca ½ dl ansjovisspad ur burken
1 stor gul lök
5 dl grädde (riktig 40% grädde ska det va!)
1 dl mjölk

Skala och strimla potatisen och löken, själv har jag en uråldrig Moli Jansson som sköter strimlandet åt mej.
Lägg hälften av potatisen/löken i ugnsform, skär sillfiléerna i mindre bitar och lägg ovanpå. Täck med resten av potatisen och löken.
Häll över grädden och ansjovisspadet. Skölj ur gräddpaketet med en dl mjölk (inget ska förgås) och häll på det med.
In i ugnen på 225 grader tills färgen är fin, lägg på ugnsfolie och sänk till 200 grader och kör tills potatisen är mjuk.
Tar ca 1 timme och 15 minuter, beroende på ugnen.
Häpp!

1 kommentar: