onsdag 4 december 2019

Vänskapsbröd.

Godmorgon! har på morgonen bakat ett matbröd ur mammas pärmar och det blev Vänskapsbröd. Ett ofta bakat bröd i barndomshemmet.
Jag bakade bara halv sats av detta recept och det gav 2 bröd.

VÄNSKAPSBRÖD.
4 bröd

1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl vetekli
1 dl linfrö
2,5 msk brödkrydda (en liten påse a' 16 g)
3 tsk salt
2 dl lingonsylt
5 dl KOKHETT vatten

Blanda de torra ingredienserna samt lingonsylten. Häll över det kokheta vattnet.
Lägg över en bakhandduk och låt bunken stå i rumstemperatur över natten. Mitt stod i 9 timmar.

På morgonen efter:
16-18 dl vetemjöl (spara ca 1 dl till utbakning)
3 påsar torrjäst
5 dl vatten, något varmare än fingervarmt, ca 45 - 50 grader.

Blanda jästen med mjölet och låt stå 10 minuter, på det sättet "väcker" man jästen.
Ha sen ner mjölblandningen i fröblandningen som stått över natten, tillsammans med vattnet.
Degen känns lite kompakt men den kommer att jäsa, jag lovar.
Jäs under lock/bakhandduk/plastfolie ca 30 min.

Forma till bröd och låt jäsa i 30 - 40 minuter till under handduk.
Grädda i 250 grader i 20 minuter.

Pensla bröden med sirapsvatten (varmt vatten med sirap) direkt de kommer ur ugnen och låt svalna under bakhandduk.
Sååå goda ljumna med smör på 😋

Originalet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar