måndag 8 juni 2020

Rabarberkaka med havretosca.

Första semesterdagen är kommen och det är dags att börja fixa lite fikabröd inför fredagens studentfirande härhemma 🇸🇪
Den här kakan har sitt ursprung inne hos Malin och är verkligen GOD att göra nu medan det finns färska rabarber att få tag i. Jag har dock korrigerat mängden på ingredienserna så de passar min fånigt lilla långpanna (33 cm x 35 cm) Har du fullstor långpanna så följ originalreceptet

Kakan 36 rutor

150 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
5,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk malen kardemumma
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl gräddmjölk (hälften grädde & hälften mjölk)

7 dl/400 g rabarber i skivor

Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och strösocker lite luftigt. Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma och vaniljsocker. Vänd ner detta i äggsmeten tillsammans med gräddmjölken och det avsvalnade smöret.

Fördela i långpanna klädd med bakplåtspapper. Strö över rabarberskivorna.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader 15 minuter.

Under tiden gör du toscasmeten.

150 g smör
2 dl strösocker
6 msk sirap
3 dl havregryn

Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp, sjud på svag värme några minuter.

Ta ut kakan ur ugnen efter 15 minuter och fördela toscasmeten ovanpå. Grädda ytterligare 15 minuter så toscan får fin färg.
Låt svalna och skär i rutor.

Ljumna så skulle en klick vispad grädde till inte sitta fel, men de är livsfarligt goda utan också!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar