Vi firade midsommar med mina föräldrar och syster idag, på midsommardagen.
Min paradrätt vid dessa storhelger är alltid Jansson, det passar både till jul, midsommar och påsk. Och MIN Janssons är den absolut godaste, faktiskt. För visst får man väl skryta lite ibland? ;-)
Hemligheten bakom mitt recept är mycket grädde såklart. Och längre tid i ugnen på lägre ugnstemperatur, då blir den krämig och fin.
Och jag använder mej alltid av ansjoviskryddade sillfiléer istället för äkta ansjovis. Samma smak till halva priset, typ.
Såhär gör jag min och den räcker gott och väl till 8-10 personer.
1½ kg potatis (ca 16) st normalstora
1 mindre burk (a' 245 g) med Ansjoviskryddade sillfiléer - spar spadet!
1 stor gul lök
6 dl grädde (riktig 40% grädde ska det va!)
Min paradrätt vid dessa storhelger är alltid Jansson, det passar både till jul, midsommar och påsk. Och MIN Janssons är den absolut godaste, faktiskt. För visst får man väl skryta lite ibland? ;-)
Hemligheten bakom mitt recept är mycket grädde såklart. Och längre tid i ugnen på lägre ugnstemperatur, då blir den krämig och fin.
Och jag använder mej alltid av ansjoviskryddade sillfiléer istället för äkta ansjovis. Samma smak till halva priset, typ.
Såhär gör jag min och den räcker gott och väl till 8-10 personer.
1½ kg potatis (ca 16) st normalstora
1 mindre burk (a' 245 g) med Ansjoviskryddade sillfiléer - spar spadet!
1 stor gul lök
6 dl grädde (riktig 40% grädde ska det va!)
1 dl ansjovisspad från burken
Skala och strimla potatisen och löken, själv har jag en uråldrig Moli Jansson som sköter strimlandet åt mej.
Lägg hälften av potatisen/löken i ugnsform, min form är ca 25 cm x 30 cm, skär sillfiléerna i mindre bitar och lägg ovanpå. Täck med resten av potatisen och löken.
Häll över grädden och ansjovisspadet.
In i ugnen på 200 grader tills färgen är fin, ca 1 timme. Lägg på ugnsfolie om den ock kör ytterligare ca 20 minuter, tills potatisen är mjuk.
Tiden kan variera pga ugn och potatissort.
Skala och strimla potatisen och löken, själv har jag en uråldrig Moli Jansson som sköter strimlandet åt mej.
Lägg hälften av potatisen/löken i ugnsform, min form är ca 25 cm x 30 cm, skär sillfiléerna i mindre bitar och lägg ovanpå. Täck med resten av potatisen och löken.
Häll över grädden och ansjovisspadet.
In i ugnen på 200 grader tills färgen är fin, ca 1 timme. Lägg på ugnsfolie om den ock kör ytterligare ca 20 minuter, tills potatisen är mjuk.
Tiden kan variera pga ugn och potatissort.
Häpp!
Åhh, nu längtar jag till JUL!
SvaraRadera