söndag 10 november 2013

Risgrynsgröt kokt i ugn.

Det är en 1½ månad till jul men jag har redan fått smak för tomtegröt och julmust. Och för all del, skumtomtar hamnar titt som tätt i varukorgen de med  :-)
Men hursomhelst så vill jag tipsa Er i god tid före jul om hur ni kokar er risgrynsgröt på allra enklaste sättet.
Efter att ha testat det här sättet så kommer jag aaaldrig stå vid spisen och passa en grötkastrull mer.
Glöm gröt som kokar över, bränner fast. Den här gröten sköter sej själv i ugnen ca 1 timme, utan omrörning, helt perfekt!

Såhär gör du 6 portioner gröt på enklaste vis.

2½ dl grötris
5 dl vatten
drygt ½ tsk salt
ev 1 msk smör

9-10 dl mjölk (helst 3%)
ev kanelstång

Koka upp vattnet tillsammans med salt och ev smörklick. Ha i riset och låt småkoka i 10 minuter under lock. Använd en rymlig kastrull som senare ska tåla att stå i ugnen.
Under tiden värmer du upp mjölken i en annan kastrull (gärna teflon för minsta besvär), den behöver inte koka!
När grynen kokat i 10 minuter häller du över den heta mjölken och slänger i en kanelstång (eller inte). Rör om och lägg på locket.
Sätt gallret på nedersta falsen i ugnen och ställ in hela kastrullen i 175 grader i 1 timme. Jag tar alltid en hel liter mjölk och då kan den behöva ca 10 minuter extra i ugnen men i gengäld blir den ännu godare.
Ta ut, rör om. Låt svalna av och servera.

Häpp!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar