onsdag 6 februari 2019

Kikärts och rotfruktsgryta (3 SP)

Idag gjorde jag den här gryta med rotfrukter och kikärtor till lunch. Jag erkänner att jag var liiiite skeptiskt mot kikärtor men skam den som inte vågar testa nåt nytt. OCH den visade sej faktiskt vara heeelt okej! även denna med SÅ bra SP.
Enl VV's ursprungliga recept så är det 500 g potatis och 250 g morötter och bara 4 dl vatten men jag hade 550 g potatis och två stora morötter, morötter är gratis så varför väga? Skulle enligt receptet också vara 4 portioner men det blev istället 5 rejäla portioner.

5 portioner a' 3 SP

550 g potatis
2 stora morötter
1 gul lök
2 röda lökar
2 vitlöksklyftor
2 tsk rapsolja
3 tsk torkad rosmarin mortlad
3 msk tomatpuré
1 tärning grönsaksbuljong
5-6 dl vatten
1 fp (380 g) kikärtor
1 krm svartpeppar
1 tsk salt

Skala löken och skär i mindre bitar, fräs på lägre värme i rapsolja i gryta ca 5 minuter.
Under tiden skalar du potatis och morötter och skär dem i mindre bitar, ungefär lika stora.
Ha ner bland löken och fräs under lock ca 5 minuter till på medelvärme.
Mortla sen rosmarinen... och ha ner tillsammans med tomatpuré, buljongtärning och vatten. Låt småputtra under lock ca 20 minuter eller tills potatis och morötter känns mjuka.
Häll sen i sköljda och avrunna kikärtorna och låt puttra 5 minuter till. Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera gärna med nåt gott bröd (extra sp för det då)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar