lördag 22 november 2014

Kavring i långpanna.

Detta bröd är försvinnande gott och urenkelt att göra. Ingen kan misslyckas! Det blir en stor långpanna av detta recept men vill du göra mindre mängd bröd så halverar du bara receptet och använder mindre form, ca 30 x 25 cm.

1½ l filmjölk - var noga och MÄT upp filmjölken! 
5 dl sirap
2 tsk bakpulver
6 tsk bikarbonat
1 påse (ca 20 g) brödkrydda
1½ tsk salt
1,8 kg rågsikt - samma här, VÄG mjölet för bästa resultat

Använd en rejäl hushållsassistent till den här smeten. Att dra ihop den för hand är nästintill omöjligt, tro mej.
Blanda filmjölken med allt utom rågsikten. Låt den gå i sist, lite åt gången. Smeten SKA bli så kladdig och klistrig så du inte ens tror att det kan bli bröd av det.

Ingen jäsning behövs.

Smörj en långpanna och fördela ut degen. Känns som en brottningsmatch men det går! ;-) 
Grädda sen i nedre delen av ugnen i 100 grader en timme. Höj sen temperaturen till 150 grader och grädda ytterligare en timme. Slå av värmen och låt stå i 15 minuter på eftervärme.
Ta ut och pensla gärna med lite sirapsvatten för mjukare yta.
Låt svalna under bakduk.

Dela i lagom stora bitar för frysen och njut av nybakt bröd!

~ Jag halverade receptet idag och skar brödet i 4 såna här delar ~



6 kommentarer:

  1. Borde stå mörk sirap på receptet.

    SvaraRadera
  2. Det går bra med vilken sirap som helst, har provat olika och det blir lika gott oavsett sort 😊

    SvaraRadera
  3. Mycket god och väl värt brottningsmatchen!

    SvaraRadera
  4. Har bakat denna sedan jag gick kockskolan,har aldrig ägt en assistent,så har lyckats att blanda i hop denna ändå..med händerna.☺️

    SvaraRadera