tisdag 9 september 2014

Mamseller.

Vill du baka lite annorlunda bullar så ska du absolut baka Mamseller. Receptet fick jag av en gammal bloggvän för typ 100 år sen. Om du läser detta, Elaina, så tack för receptet!

35-40 st

125 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl strösocker
14-15 dl vetemjöl

Smält smöret och värm till 37 grader tillsammans med 3 dl av mjölken. Lös upp jästen i den sista mjölken.
Blanda alla torra ingedienser och arbeta sen ihop allt till en smidig deg. Låt jäsa 30-40 minuter.

Blanda under tiden ihop fyllningen;
125 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Till pensling & garnering;
ägg
pärlsocker
strösocker
nötter
glasyr etc

Dela sen den jästa degen i två och kavla var och en till rektangulära plattor.
Bred på fyllning och vik degen dubbel.
Dela varje bit i ca 20 bitar, skär sen ett snitt i mitten av varje del så det blir som två ben. Sen lägger du benen i kors (därav namnet Mamsell) eller tvinnar dom som jag gjorde idag.
Lägg de små tvinnade damerna på klädd plåt och jäs ytterligare 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och stö över strösocker, pärlsocker, nötter eller vad du vill.
Grädda i 225 grader ca 8 minuter.



1 kommentar:

  1. Gud så gott det låter, sitter här lite små hungrig och blir så sugen

    SvaraRadera