söndag 13 mars 2016

Silviakaka de luxe

Jag veet att jag är osynlig över lag nu men så plötsligt händer det....jag är här!
Ledig söndag och totalt oplanerad, det händer inte ofta numera kan jag lova. Sitter i nattsärken än och varvar med att diska och baka medans karlarna härhemma roar sig med sitt. Vi har söndagsfeeling, helt enkelt :-)
Hursomhelst så har jag bakat en Silviakaka till eftermiddagens fika och jag har uppdaterat mitt gamla recept lite. Den blev nu lite större och lite bättre. Framförallt är det glasyren som verkligen blev mer lätthanterlig. I mitt gamla recept ville den lätt bli lite sockrig och knastrig men se den tiden är nu förbi. Den här glasyren skulle jag kunna äta med sked! :-)

Till detta recept använder jag min stora sockerkaksform på ca 3 l.

3 stora ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1½ dl kallt vatten

Vispa ihop ägg och strösocker lite poröst. Blanda de torra ingredienserna och vispa ner i äggsmeten tillsammans med vattnet.
Smöra och bröa en större sockerkaksform (den jag använder är 3 l). Häll i smeten och grädda i 175 grader i ca 40 minuter tills kakan är torr.
Låt svalna helt.

Glasyr
100 g smör
4½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
2 msk vispgrädde
kokos eller strössel till garnering

Smält smöret och dra kastrullen ifrån plattan. Rör ner florsocker och vaniljsocker. Ner med äggulan och 1 msk vispgrädde. Rör kraftigt hela tiden tills det blir en slät smet. Smeten ska vara trögflytande, den rinner ändå ner på sidorna av sig självt.
Bred över den avsvalnade kakan och strö över kokos eller strössel.


Trevlig söndag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar