30 stora bullar
Gör fyllningen först;
150 g rumsvarmt smör
1 ½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker
Mosa ihop med gaffel till en slät smet och klicka ut till 30 små bollar på plåt som du sen ställer i frysen 1 timme.
Degen;
½ g saffran
50 g jäst
3 dl ljummen mjölk
1 ½ dl strösocker
½ tsk malen kardemumma
1 krm salt
3 ägg
225 g halvsmält smör (kör några sekunder i micron)
ca 12 dl vetemjöl
Dekorering
1 ägg
pärlsocker
Lös upp jästen i hälften av mjölken. Mortla saffranet med ca 1 msk av strösockret och häll sen det i resterande mjölk i en liten kopp bredvid. Saffranets färg löser sej på bästa vis så, tycker jag.
Blanda sen ner hälften av mjölet, strösocker, kardemumma och samt i jästblandningen. Arbeta ihop degen och ha under tiden ner ägg och smör samt saffransblandningen. Ha i mer mjöl allt eftersom. Degen ska bli smidig och släppa bunkens kanter men inte för fast.
Täck bunken med plastfolie och en handduk, låt jäsa ca 45 minuter.
När degen jäst till närapå dubbel storlek så knådar du den på bakbord och delar i 30 bitar som du formar till släta bullar.
Hallo!!!Bullarna blev skitgoda, dock tyckte jag att det inte fanns någon saffranssmak, tog ändå 1 gram, Tycke nog att det blev för många smaker med vanilj, kardemumma och saffran.Goda som attan i alla fall. Håller du med ?? Var din modifikation att du körde smöret i micron eller vad?? Tyckte nog att de blev lagom i storleken, köpte stora folieformar och gjorde 31 bullar a ca, 50 g.
SvaraRaderaJag tyckte de blev goda med lagom saffranssmak. Men min deg jäste väl extremt mycket för de blev på tok för stora för 30 större aluminium formar. Så jag gör fler nästa gång.
Radera