söndag 6 december 2015

Saffranssnurror med vanilj och russin.

Andra advent och även den ägnas till stor del åt bakning. Finns inget bättre för en trött själ än att få sätta händerna i en bulldeg, terapi på hög nivå :-)
Tänkte baka mina vanliga Saffranssnurror men så hade jag ingen kesella och mandelmassa hemma så det blev en variant med vanilj och russin fyllning. En lyckad kombination!

ca 35 stora bullar

50 g färsk jäst för söta degar
5 dl mjölk
150 g smält smör
1 ägg
1 g saffran (2 påsar) + 1 msk strösocker
2 dl strösocker
½ tsk salt
ca 15 dl vetemjöl - tillsätt lite i taget och spar 1 dl till utbakning

Fyllning
200 g mjukt smör
1 dl florsocker
1 dl marsanpulver (obs! kokvarianten)
ca 50 g russin

Lös upp jästen i 2 dl av mjölken.
Smält smöret och häll i resten av mjölken, låt bli fingervarmt.
Stöt saffranet i en mortel med 1 msk strösocker. Blanda sen ner i vätskan. Saffranet löser sej mycket bättre i vätska än direkt i degen.
Blanda alla ingredienser (lite i taget av mjölet) och arbeta ihop till en fast, smidig deg. Låt jäsa drygt 45 minuter, lägg gärna plastfolie över formen, det gör jäsningen ännu effektivare. Täck med handduk.
Mosa ihop fyllningen till en slät blandning, ej russinen, de strör du på senare.
När degen jäst ordentligt så kavlar du ut den till en stor rektangulär platta. Bred på fyllningen över hela plattan och strö över russinen på nedre delen av plattan.
Vik ner övre delen av degen över den andra. Skär ca 2 cm breda remsor som du vrider till lite och snurrar ihop till en knut.
Tycker du att dessa knutar är eländiga att få till så kan du även rulla ihop degen från långsidan och sen skära ca 2 cm bitar av rullen.
Lägg i bullform (för att all god fyllning ska stanna kvar i bullen) och låt jäsa ytterligare 30 minuter, medans ugnen blir varm.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i 250 grader 8-10 minuter.
Bjuds till eftermiddagsfikat härhemma :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar