tisdag 30 november 2021

Tjong.

Minns att mamma kokade TJONG och att hon alltid sa "akta tänderna!"
Nu som vuxen (med lagningar) förstår jag varför OCH säjer samma sak till mina barn...

Hursomhelst, Tjong är kola fast som stenhårda karameller. Farliga för tänderna men väääldigt goda!

TJONG
3 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl ljus sirap
25 g smör
1,5 krm salt
 
Blanda socker, grädde, sirap, smör och salt i en nonstick-kastrull och låt det koka upp.
Koka på medelvärme till 150 grader, ca 25 minuter tog det i min kastrull.
Häll över kolan på välsmord plåt och låt den svalna något. Använd degskrapa/stekspade och vik in kolans kanter mot mitten.
Håll fingrarna ifrån smeten!! 150 grader varm kolasmet bränns fint fick jag erfara 😵

Fortsätt att arbeta och vika massan tills den är så sval att du kan ta i den med händerna.
Dela i mindre bitar och ta upp kolan och dra ut den som en lång korv. Vik ihop, snurra och dra ut den igen. Repetera några gånger.
Kolan stelnar ganska fort och du kan micra den snabbt för att fortsätta forma den.
Klipp kolan till lagom stora bitar med sax eller skär med vass kniv.
Lägg bitarna att stelna på bakplåtspapper.
Förvara i burk.

Vill din Tjong klibba ihop så kan du pudra den med florsocker.
Och som sagt, tugga på egen risk!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar