tisdag 17 juni 2025

Sommarkaka med jordgubbar.

Hade mina forna kollegor och vänner, Lena och Birgitta, över på fika idag och jag bjöd på den här enkla och goda kakan till kaffet. Kakan blir överraskande god av citroncest och lite färskpressad citron i smeten.

SOMMARKAKA MED JORDGUBBAR.
10-12 bitar.

▪︎ 125 g smält smör
▪︎ 2 ägg
▪︎ 2 dl strösocker
▪︎ 1 msk vaniljsocker
▪︎ 2,5 dl vetemjöl
▪︎ rivet skal av 1 citron
▪︎ 1 msk färskpressad citronsaft
▪︎ ca 200 g färska jordgubbar
 
Du behöver ingen elvisp till denna smet utan rör bara ihop ägg och socker. Blanda i resterande ingredienser (ej bären) och sist smöret.
Smörj och bröa en form med avtagbar kant (min är ca 23 cm i diameter).
Häll smeten i formen och täck med delade jordgubbar.
Grädda mitt i ugnen på 200 grader (vanlig ugn) i 25 min. Önskar du en kladdkakevariant så minska tiden med 5-10 minuter.

Låt svalna och pudra ev över lite florsocker vid servering. Servera med vaniljvisp, eller vad du vill




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar