torsdag 25 december 2025

88:an Cheesecake.

Det här receptet hittade jag för många år sedan inne på bloggen Sweet and Simple men har inte provat det förrän nu.
Cheesecake som smakar som 88:an glassen.

Själva cheesecakesmeten gjorde jag dock lite annorlunda.

Botten:
• 200 g Digestivekex
• 75 g smält smör

Smula kexen och blanda ner det smälta smöret, platta ut i botten av en springform, ca 24 cm i diameter.

Smeten: gör den i 3 olika skålar.

• 3 äggvitor - vispas till hårt skum

• 3 ägggulor
• 1½ dl strösocker
• 200 g philadelphiaost naturell
- rör ihop dessa 3 ingredienser till en smet

• 3 dl grädde
• 2 msk vaniljsocker
- vispa grädden och blanda i vaniljsockret

Vänd försiktigt ihop allt och dela upp smeten i 2 skålar.

• Smält 80 g mörk choklad och rör ner i den ena skålen.

Varva dessa i springformen, täck med plastfolie och ställ i frysen i minst 6 timmar.

Nötkrokant:
• 1 dl hackade hasselnötter
• 1 dl strösocker
• 1 msk vatten
• 1 msk ljus sirap

Lägg alla ingredienser i en stekpanna och låt krokanten puttra ihop ca 5 minuter.
Häll över på ett bakplåtspapper och låt stelna.
När den kallnat och stelnat kan du bryta den i småbitar.

När cheesecaken frusit så lägger du på krokanten och till sist smälter du
• 150 g nougat och fördelar ovanpå.

Låt stelna i frysen.
Ta fram ca 30 minuter före servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar