torsdag 17 april 2014

Morotslimpa med havre.

Dags för lite mer matbröd och ikväll provade jag att baka dessa Morotslimpor som har sitt ursprung från Hembakats hemsida. Det ger 2 mjuka och saftiga limpor, jag riktigt längtar till morgondagens frukost!

25 g jäst
3 ½ dl fingervarm mjölk
1 ½ tsk salt
25 g halvsmält (väldigt mjukt) smör
2 msk ljus sirap
1 finriven morot
2 dl havregryn
3 dl vetemjöl
4–5 dl rågsikt

Smula jästen i en bunke med mjölk. Tillsätt salt, smör, sirap, morot och havregryn. Blanda ordentligt.
Tillsätt vetemjöl och rågsikt, lite i taget, och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter. Degen blir rätt kladdig men luras inte till att ha i mer mjöl.
Låt degen jäsa under bakduk i 45 min.
Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar och forma limpor av dem. Skär några snitt i dem med en vass kniv och strö över lite mjöl.
Lägg bröden i två limpformar (jag använde sockerkaksformar), ca 1 1/2 liter, smorda eller klädda med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min.
Grädda limporna på nedersta falsen i ugnen i ca 30 minuter. Mitt tips är att knacka på brödens ovansida, låter de ihåliga så är de klara.
Låt dom sen svalna i formarna.


*lovely*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar