Det blev inte bara småkakor denna semestertorsdag, det blev även några flätade vetelängder fyllda med vanilj och blåbär. Helt underbart goda!
4 längder
50 g färsk jäst
5 dl mjölk
150 gram smör
1 ägg
1 tsk salt
1 dl socker
2 tsk malen kardemumma
13-15 dl vetemjöl
Fyllning:
50 g färsk jäst
5 dl mjölk
150 gram smör
1 ägg
1 tsk salt
1 dl socker
2 tsk malen kardemumma
13-15 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g mjukt smör
1 dl florsocker
1 dl marsanpulver (viktigt att det är kokvarianten)
2 dl blåbärssylt
Smula jästen och lös den i hälften av mjölken.
Smält smöret i en kastrull och häll över resterande mjölk. Låt svalna till 37 grader.
Tillsätt socker, salt, ägg och kardemumma. Tillsätt vetemjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i ca 45 minuter.
Kan här tipsa om att täcka degbunken med plastfolie, det förbättrar jäsningen rejält.
Mosa ihop marsanpulver, florsocker och smör till fyllningen.
Dela degen i fyra delar. Kavla ut till rektangulära plattor ca 35 x 20 cm.
Dela degen i fyra delar. Kavla ut till rektangulära plattor ca 35 x 20 cm.
Bred på vaniljfyllning i mitten av plattan (eller bred ut den mer) och blåbärssylten ovanpå, ca ½ dl sylt på varje platta.
Jäs ytterligare 20-30 minuter medans ugnen blir varm.
Skär sneda breda remsor nedåt på sidorna om fyllningen. Fläta ihop remsorna med varandra. Bildbeskrivning nedan.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker (eller flagad mandel).
Grädda ca 15 minuter i 225 grader, på den nedre delen av mittenfalsen i ugnen.
Tips! baka även mina Kanellängder och Saffransflätor.
Smarrigt!
SvaraRadera