söndag 27 november 2016

Saffransbullar a la Roy Fares.

Här kommer de utlovade saffransbullarna!
När jag såg Youtube klippet med Roy Fares så var jag bara tvungen att baka dom själv. Jag gör inte degen exakt som Roy och bullarna blir heller inte lika snygga som hans.
Men alldeles säkert lika GODA! :-) faktum är att dessa är de godaste saffransbullarna jag bakat...ever!


Fördeg:
5 dl mjölk
50 g jäst
1 g saffran (2 påsar) + 1 tsk strösocker att mortla saffranet med (så gör jag)
8,5 dl vetemjöl

Lös upp jästen i 2 dl av den kalla mjölken. Värm de resterande 3 dl till ljummet (37 grader) och blanda i saffranet som du har mortlat ihop med lite strösocker.
Blanda ner saffransmjölken och vetemjölet lite åt gången, i den kalla vätskan. Låt assistenten arbeta degen ca 5 minuter. Låt vila i bunken med en duk över i 15-20 min.

Deg:
150 g smör, ska vara riktigt mjukt
2 dl strösocker
2 krm salt
5,5 dl vetemjöl

Blanda i de resterande ingredienserna i degen och arbeta ihop degen, jag lät maskinen knåda några minuter tills degen kändes smidig och släpper kanterna.

Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.

Blanda ihop fyllningen.

Fyllning:
250 g mandelmassa
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
120 g smör, rumstempererat

Knåda den jästa degen lite lätt och kavla ut den till en stor rektangulär platta. Ca 45x70 cm och cirka 0,5 cm tjock deg på ett lätt mjölat bord.
Bred ut fyllningen jämt över nedre delen av degen. Vik över den övre delen och skär sen i ca 1,5 cm breda remsor som du snor ihop till snurror, knutar eller vad du nu vill.
Vill du förenkla detta så bred fyllning över hela och rulla ihop till en lång rulle som du skär ut bitar ur.

Jag gjorde mina vanliga snurror och la i bullformar.

Låt jäsa under handduk 1 timme.
Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelspån och pärlsocker.

Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 13-15 minuter.



1 kommentar:

  1. Bakade dessa idag, ganska mycket jobb men goa, blev dock inte så fina när man skar remsor av degen, så efter halva degen gjorde jag bullar i form.

    SvaraRadera