ÄNTLIGEN är det dags för saffransbröd! snurror med diverse fyllningar, längder och lussekatter, de finns alla under kategorin "Jul". Nu även dessa godingar som jag bakade häromdagen.
Receptet är från Lindas bakskola och såhär gjorde jag. Baka och njut!
SAFFRANSBULLAR. ca 40 st.
50 g jäst
6 dl mjölk
2 påsar saffran (1 gram)
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk malen kardemumma
ca 15 dl vetemjöl
Värm upp 4 dl av mjölken i en kastrull, bara till lite mer än ljummet. Dra av plattan. Ha i saffran och strösocker samt smöret som du skivat upp (jag använder osthyvel. Låt stå och smälta ihop.
Under tiden så löser du upp jästen med resten av mjölken (2 dl som är kall) i assistenten.
Låt sen assistenten arbeta ihop alla ingredienser till en smidig deg, spar en halv dl av mjölet till utbakningen.
Täck bunken med plastfolie eller jäslock. Jäs i 45 minuter.
Förbered under tiden fyllningen så den hinner bli mjuk och bredbar.
FYLLNING.
100 g smör
1 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
Blanda strösocker och vaniljsocker i en djup tallrik. Skiva över smöret och låt stå tills det mjuknat. Mosa då ihop allt med en gaffel .
När degen jäst så delar du den i två delar och kavlar ut en åt gången till en rektangulär platta. Bred på hälften av fyllningen och rulla ihop på långsidan. Skär med vass kniv ca 2 cm tjocka skivor av rullen, lägg i bullformar och lät jäsa under bakduk ca 30 min. Upprepa med den andra degbiten.
Varför inte kavla hela degen direkt? jovisst, det kan du absolut, risken är dock att degrullen börjar jäsa och leva sitt eget liv (trilskas) när du ska skära den i raka bitar. Och en mindre deg är mer lätthanterlig än en stor.
När bullarna har jäst så penslar du dem med uppvispat ägg och strör över pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen i 250 grader, 8-10 minuter.
Låt svalna under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar