lördag 13 juli 2013

Kanellängder.

Bakade kanellängder i veckan efter att ha blivit så inspirerad av en bild jag såg på Hembakats facebooks logg. Vanligtvis gör jag snurror av min vetedeg men dessa blev en höjdare!

3-4 längder (mina ugnsplåtar är små så jag gör 4 st)

50 g jäst
5 dl mjölk
150 gram smör
1 ägg
1 tsk salt
1 dl socker
2 tsk kardemumma
13-15 dl vetemjöl

Fyllning:
Mjukt smör
kanel/ vaniljsocker

Smula jästen och lös den i hälften av mjölken.
Smält smöret i en kastrull och häll över resterande mjölk. Låt svalna till 37 grader.
Tillsätt socker, salt, ägg och kardemumma. Tillsätt vetemjölet lite i taget och arbeta ihop till en deg. Låt jäsa i ca 30 minuter. 
Kan här tipsa om att täcka degbunken med plastfolie, det förbättrar jäsningen rejält.

Dela degen i tre eller fyra delar. Kavla ut till rektangulära plattor.

Bred på mjukt smör över hela plattan. Strö kanel och vaniljsocker i mitten.

Skär sneda breda remsor nedåt på sidorna om fyllningen. Fläta ihop remsorna med varandra.
Jäs ytterligare 20-30 minuter medans ugnen blir varm. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Grädda ca 15 minuter i 225 grader, ganska långt ner i ugnen.
 
Häpp!
 
Nedan ser klickabara bilder som visar exakt hur du gör dessa enkla, supergoda flätor!
 

6 kommentarer:

  1. Är det verkligen så enkelt? Mina längder kommer inte ens i närheten av de där utseendemässigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de är verkligen så enkla. Jag har bakat dom två gånger bara. Prova att göra på det här viset, de blir jättefina!

      Radera
  2. Fick inspiration och ska testa, ser ju så enkelt ut :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de ÄR verkligen enkla. Är himla glad åt att hitta det här sättet att baka längder på. Ska prova och klippa sen också, så som du gör Annelie.

      Radera
  3. Jättefina! Vill oxå prova! Ska det vara ett helt paket jäst ? du har inte skrivit nåt om jästen i ingredienserna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men OJ! sicken miss, jästen är ju viktigaste ingrediensen! Nu har jag uppdaterat och som du ser är det 50 g jäst till den här degen.
      TACK för att du uppmärksammade mj om detta! :-)

      Radera