söndag 3 augusti 2014

Vanilj och blåbärssnurror.

De här goda bullarna florerar runt lite här och var på nätet. De är lite kladdiga att göra (pga sylt i fyllningen) men de är himmelskt goda!

30-35 bullar.

125 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
1 1/2 tsk malen kardemumma
ca 15 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g rumstempererat smör
1/2 dl florsocker
1/2 dl marsanpulver (kokvarianten)
ca 1½ dl blåbärssylt

Smält smöret och tillsätt 3 dl av mjölken. Låt bli fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i 2 dl av mjölken. Tillsätt strösocker, salt, kardemumman och nästan allt vetemjöl, spar lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa drygt 30 minuter. Jag täcker alltid degbunken med plastfolie och ovanpå det handduk, detta för bästa jäseffekt.

Strax innan degen jäst klart så rör du ihop smör, florsocker och marsanpulver till en slät smet.

Stjälp upp degen och knåda den en stund så den blir smidig. Kavla ut till en stor rektangel ca 40 x 60 cm.
Bred ut smörfyllningen på hälften av degen. Bred blåbärssylten på den andra halvan.
Vik ihop degen från långsidan och skär ca 2 cm breda remsor som du tvinnar och formar till knutar. Lägg i större bullformar för att behålla det goda kvar i bullen. Jäs ytterligare 30 minuter.
Grädda sen i 250 grader 8-10 minuter.

Innan du lägger upp dem till fikat så tar du (med fördel) bort pappret, penslar bullarna med smält smör och doppar dem i strösocker.

1 kommentar:

  1. Åh vad gott! Blir alltid mycket godare när man penslar dom med smält smör :)

    SvaraRadera