tisdag 21 juli 2015

Blåbärspaj med marängtopp.

Har just kommit hem med 10 liter färska blåbär. Rensade och klara för syltkokning, bakning och frys. Har dock inte plockat dem själv utan köpt av en tjej här i stan. *Lycka*
Så samtidigt som jag kokat sylt av ett kilo bär så har jag bakat en paj. Nåt mer ska dock hinna bakas innan resten får gå i frysen.
Börjar med att dela med mej av blåbärspajen vars recept har sitt ursprung ur BAKA gruppen på Facebook

1 pajform (normalstor, jag hade lite mindre idag)

150 g mjukt smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Nyp ihop till en deg som du trycker ut i en pajform. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen 10-15 minuter (ska få lite färg)
När den är klar tar du ut den och sänker samtidigt värmen till 175 grader.

Fördela 300 g färska blåbär ovanpå pajdegen.

Vispa maräng av;
2 äggvitor
1 dl strösocker

Bred marängsmeten ovanpå blåbären och strö över lite mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 20 minuter.


Låt svalna och servera mej lätt tinad vaniljglass.

magisk...


1 kommentar:

  1. Vilken lyx! 10 liter plockade och rensade :) och pajen ser farligt god ut. Sparar receptet tills mina amerikanska blåbär i trädgårdslandet är klara att skörda, är lite smidigare att plocka, höga buskar och stora bär. Väldigt plockvänligt :)

    SvaraRadera