måndag 12 maj 2014

Focaccia med vitlök och rosmarin.

I fredags blev jag bjuden på Foccacia och ända sen dess har jag haft i huvudet att jag MÅSTE baka det själv, ett så underbart bröd!!
Har läst runt på nätet och bestämde mej för att testa Leila Lindholms Foccacia och så valde jag att smaksätta med flingsalt, vitlök och lite rosmarin. Och såhär blev det...

1 långpanna Foccacia.

25 g färsk jäst
3 dl vatten
½ dl olivolja
1 msk flingsalt
2 msk honumg (jag tog sirap istället, gick precis lika bra)
7-8 dl vetemjöl

Lös upp jästen i lite av vattnet. Värm resten av vattnet så det blir ljummet, blanda i oljan. Rör ner i jästblandningen tillsammans med salt, honung (sirap) och vetemjöl. Spar ca 1 dl vetemjöl till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Läs jäsa övertäckt i 30 minuter.

Blanda sen ½ dl olivolja med 2 krm mortlad rosmarin och en pressad vitlöksklyfta.
Pensla botten på en långpanna med hälften av oljeblandningen. Strö ut ett par nypor flingsalt också.

När degen jäst stjälper du ut den i långpannan och plattar ut den med mjölade händer till en ca 2 cm tjock platta. Lås jäsa övertäckt i 30 minuter till.

När degen jäst så trycker du lite med fingrarna i degen så det blir små gropar. Pensla sen över resten av oljeblandningen. Strö ev över ett par nypor flingsalt också.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader ca 10 minuter.
 
Ät den när den är ljummen, då kommer alla smaker till sin rätt!
Uuuunderbart!
 
Och det var absolut inte sista gången jag bakade detta bröd, jag har redan en annan smaksättning i tanken, det får bli nästa gång!
 

3 kommentarer:

  1. Hur äter man detta...med pålägg el till mat?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är jättegott till maten, som det är eller med smör.

      Radera
  2. älskar focaccia. ska göra imorgon bitti o ta med till jobbet.

    SvaraRadera